Zöld ottomán

Itáliai merengő

Itáliai merengő

Itália... egy szó, s mögötte mindaz, amit magában foglal, amit jelent. Hat egyszerű betű, míg másnak jelentéktelen hullanak alá a semmibe, addig szerelmeseinek még hosszan cseng fülében édes és ringató dallamként.
Bizonyára nem mindenki válik első látásra rabjává. Meglehet, hogy ők a szerencsésebbek. Amennyiben szerencse az, ha nem érzik azt a szívbemarkolóan erős vonzást elképesztően változatos tájai, szimpatikus lakói, gasztronómiája és történelme iránt. Ők a szerencsések, ha nem szakad meg szívük, amint elhagyják a tiszteletreméltó hegyvonulatokat, a lágyan hullámzó dombok tengerét, a kecsesen nyújtózkodó ciprusok sziluettjeit, a szikrázó vizeket. Ha nem vágyódnak nap mint nap, hogy újra részesei lehessenek végtelen nyugalmának és zsibogó pezsgésének...
Mert jaj annak, akit egyszer megszelídít ez az ország. Fokozatosan mutatja meg magát, s valódi lényegét. Tájanként változik arca, így aki csak csipetnyit ismeri, olyan mintha valakinek csak szája szegletét vagy csak füle hegyét ismerné. Teljes képet nem alkothat, meg nem fejtheti. Persze, a vonzódás kialakulásához ezek a kis részletek is elégségesek az arra hajlamosoknál. Nekik elég egy villanás és vége. Újabb és újabb szeletet akarnak magukénak, hogy elraktározhassák szívük legféltettebb zugaiban. Mert végtére is, Itália nem csak egy szó, hanem egy érzés, hangulat.
Egy sóhaj az égen, egy pillangó a gyomorban.
Egy szívdobbanás.

(Kép forrása: képre kattintva elérhető)

Itáliai merengő Tovább
A Lotus ház kincsei

A Lotus ház kincsei

"Lenn az Alföld tengersík vidékin..."  a napfény városa vibrál a nyári melegben. Szeged mediterrán hangulata az évnek ebben a szakában ér tetőfokára, kulturális fesztiválok váltják egymást, a teraszok megtelnek turistákkal. Poharak, evőeszközök koccannak, hangos kacajok cikáznak a tereket ölelő épületek falai között. Ilyenkor, a csillagos égbolt alatt maga a város is csillagként ragyog a síkságot ékesítve.

Esténként, a forróság utáni langymelegben andalognak a helyiek és a látogatók, végigjárják a nevezetes látványosságokat, felfedezik a kis utcákat és tereket, akkor is, ha már minden szegletét ismerik. Ebből a magával ragadó hangulatból sosem elég - vélekednek.

A szegedi belvárost Tápé felé elhagyva, az impozáns épületeket magánházak csokra, a nagyváros pezsgését pedig egy csendes, békés falusi atmoszféra váltja. Kanyargós útjain a vidék nyugalma szegődik útitársul, mígnem az utazó szeme elé nem várt látvány tárul. Lenyűgöző méretekkel rendelkező villa emelkedik az egyik utacska mentén: a  Lotus ház.

Elegáns kapu fogadja a látogatót, homlokzata barátságosan fest a nyári fényben. A méretes ajtószárnyakon átlépve rögtön meghökken az ember; hatalmas belmagasságú előtér fogad, íves lépcsősorokkal és fenséges kristálycsillárral.

Mesterien kidolgozott részletek és összkép jellemzi a ház minden terét. A nappaliban és a különböző szobákban is eltérő stílusok keverednek,  ám a múltidéző darabok és a modern elemek remekül illeszkednek egymáshoz. A nagyméretű nyílászáróknak köszönhetően a természetes fény az úr a nap nagy részében.

Az étkezőben, melyet csak egy kicsiny térelválasztó fal szeparál el a társalgótól, előkelő pózban megdermedt kutyusokat ábrázoló festmények adják meg a hangulatot.  Sötét szőnyegek ellensúlyozzák a világos mennyezetet és padlót. A barna árnyalatai uralkodnak, s a kékek egy csoportja vissza-visszatérnek, bútorszövet, egy-egy párna, függöny vagy egyéb dekoráció formájában.

Parkosított kertje is legalább olyan mesebeli mint a már bemutatott részletek: lugasok, szökőkút, valamint egy  medence is helyet kapott benne.

A ház 2011-ben épült,  főként fotózások helyszínéül szolgál és rendezvényeknek ad otthont, de lehetőség van megszállni vagy épp részt venni egy vegán konyhaművészet rejtelmeibe betekintő kurzuson, mindennek tetejében pedig, a felfrissülni vágyók igénybe vehetnek kozmetikai és wellness szolgáltatásokat is.

(Fotók: itt , valamint  lotushaz.hu)

A Lotus ház kincsei Tovább
Szoba kilátással Sorrentóban

Szoba kilátással Sorrentóban

A Bellevue Syrene felkerült idén a látogatók által legkedveltebb, illetve a legjobbra értékelt hotelek listájára a Tripadvisoron. Az előkelő helyen végzett szálláshely Sorrentóban található. Már ezen tény önmagában is igen csábító Itália, a napsütés és a tenger szerelmeseinek, de nézzük meg közelebbről, hogy mivel varázsolta a szóban forgó hotel az arra járókat.

Sorrento Nápolytól délre fekszik, a sokáig Surrentum néven működő kikötőváros történelme igen messzire nyúlik vissza az időben, a legkorábbi emlékek az i.e. 6. századból valóak. Ma több mint 16 ezer fő a népessége és az egyik legkedveltebb turistacélpont Dél-Itáliában. A híres limoncello beszerzése mellett, érdemes megtekinteni főbb nevezetességeit is, gyönyörű templomok és villák várják, hogy felfedezzék őket a városnéző séták során.

A sorrentói sziklák tetejére épült Bellevue Syrene működtetői kifejezésre juttatták, hogy számukra nagyon fontos, hogy a vendégek jól érezzék magukat egyedül és együtt. Ennek érdekében különféle közösségi tereket hoztak létre a hotelben, olvasó szobával, zeneszobával, télikerttel és játék szobával is kedveskednek a náluk megszállóknak.

Társalgó

Dali szoba

Télikert

Olvasó szoba

Amint azt a képeken láthatjuk, igencsak meglepőek a belső terek, a klasszikus elemek mellett minden egyes helyiségben található néhány újszerű berendezési tárgy, amivel megadják a hangulatot a különféle funkcióval rendelkező szobáknak.

A balkon nappal és napnyugta után is leírhatatlan élményt nyújt, amellett, hogy elfogyaszthatjuk napi betevőnket, lenyűgöző kilátás nyílik a tengerre, a Nápolyi-öböl hullámait komótosan szelő hajókra és a messzeségben felsejlő Vezúv sziluettjére.

Természetesen, kinti medence és wellness részleg is rendelkezésre áll a vendégek számára.

Nem meglepő, hogy esküvők kedvelt helyszínévé vált a Bellevue, hiszen ilyen kilátással és hangulattal felejthetetlen élményt nyújt a násznép számára.

Ünnepi köntösben a balkon

(Fotók: a képekre kattintva elérhetőek, valamint itt)

Szoba kilátással Sorrentóban Tovább
Művészet az étkezőasztalon

Művészet az étkezőasztalon

A Casa de Perrin egy amerikai illetőségű dizájn cég. Az alapítók, Josh és Diana Perrin az életben és a munkában is társak, közösen vitték sikerre a vállalkozásukat.

Történetük a hetvenes évekig nyúlik vissza, amikor Josh szülei, jó barátjuktól, esküvői ajándékként kaptak egy "La Casa de Perrin" francia felirattal ellátott étkészletet, melyet a család nap mint nap használt, végigkísérte a kis Josh gyermekéveit, végül meg is kapta azokat szüleitől. Ez volt az inspiráció számukra, mely a kis butikcég szellemiségét táplálta.

A Casa de Perrin az étkezőasztalokat varázsolja át, gyönyörű, régi korokból származó étkészlet gyűjteményeik segítségével. Ezeket különböző régiségboltokban és piacokon kutatják és szerzik be. A lenyűgöző, gazdag vagy éppen finom, légies  és visszafogott motívumokkal ellátott vintage porcelánokat olyan módon rendezik, hangolják össze egymással és a kiegészítő elemekkel, hogy szinte művészeti alkotásként foghatók fel.

Rendkívül népszerűek mind a rendezvények, mind a fotózások területén, dolgoztak már együtt Martha Stewarttal, a Vogue-gal, az Elle Magazinnal, a Wall Street Journal-lal és természetesen, a legkülönfélébb esküvői magazinokkal.

További képek a cég instagramján.

(Képek forrása: a képekre kattintva elérhetőek, valamint itt, információk innen és innen)

Művészet az étkezőasztalon Tovább
Tóparti múzeum Itáliában

Tóparti múzeum Itáliában

Nem kell ahhoz különösebb éleslátás, hogy az ember nap mint nap újabb gyönyörűségekre leljen Itáliában. E lenyűgöző ország annyi kincsben bővelkedik, hogy mindenki megtalálhatja a számára legtetszetősebb úti célt, ha a nagy csizma mellett dönt.

A Comói-tó partján emelkedő Villa Carlotta egy milánói márki számára épült a 17. század végén. A barokk stílusú épület és a hozzá tartozó birtok 70,000 m2-nyi területet ölel fel. Teraszos kertjét szökőkutak, lugasok, gyönyörű és egzotikus virágok ékesítik, s ha mindez nem lenne elég, található még itt botanikus- és sziklakert is, felfedezésre váró romantikus ösvényekkel.

A 19. században Napóleon egy jó barátja, a műkedvelő Gian Battista Sommariva gróf tulajdonába került a villa, aki megtöltötte a belső tereket neves alkotásokkal. Később Albert, porosz herceg és felesége birtokolták a villát, mely lányukról, Charlotte-ról kapta nevét.

A ház ma múzeumként működik, megtekinthető például Bertel Thorvaldsen fríze, Luigi Acquisti Mars és Vénusza, Canova  Palamédésze, vagy épp  a Canova tanítvány, Adamo Tadolini Ámor és Psziché replikája.

...és akinek a fenti képek nem elég meggyőzőek:

(Képek forrása: képekre kattintva elérhetőek, valamint innen)

Tóparti múzeum Itáliában Tovább
Magyar középfölde

Magyar középfölde

Budapesttől egy órányira, mesebeli falvakon és városokon keresztülrobogva, üdvözöl minket Visegrád. Ecsetelni nem kell, miért méltán népszerű úti cél ez a kicsiny városka és környéke. A Dunakanyar és a környező hegyek és dombok pazar látványa magáért beszél.

Visegrád területét a bronzkortól folyamatosan lakták, a települést 1009-ben alapították. Történelmi utcáin lépkedve kicsit időutazónak érezheti magát a turista. Parasztházak, macskakövek idézik a múltat. A magasban emelkedő fellegvár és az alant elterülő palota elemei az egykori királyi székhely lenyűgöző emlékei.

1_1.jpg

A Visegrádi-hegység egy-egy szeglete bizonyára Tolkient is megihlette volna. A városból a hegyre kanyargó út (aszfalt és turistaösvény is) az Apátkúti-völgy felé visz. A sűrű erdő a napsugarakat csak néhol engedi át, minden kicsit sejtelmes és titokzatos. A természet közelsége, az illatok, a hangok nyugtatólag hatnak a város zaja után, a tiszta levegő csontig hatol, átjárja a testet.

2_1.jpg

Erre csobog az Apátkúti-patak, érdekes sziluettű fák, hatalmas sziklák övezik, s a Magda-forrás is ezen a szakaszon található. A forrás környékén úgy érzi magát az ember, mintha Középföldén járna,  minden nagyra nőtt, a fák az égig érnek, a kerek sziklák robusztusak, mindent élénkzöld moha borít.

3_1.jpg

Minden évszakban gyönyörű e vidék, ősszel a színes levélszőnyeggel, télen a hótakaróval, ilyenkor tavasszal pedig az ébredő természet friss színeivel, úgyhogy érdemes ellátogatni, ha eddig még nem fedeztük fel a környéket és annak rejtett kincseit.

 

(Fotók: zöld ottomán©)

Magyar középfölde Tovább
Ahol a tündérek laknak

Ahol a tündérek laknak

Dél-Anglia tele van kisebb-nagyobb csodákkal. Egykori bányák, mesebeli erdők, történelmi települések, felfedezésre váró rejtélyek hívogatnak. Cornwall megyében járva érdemes ellátogatni a Carnglaze barlangokhoz, ahol nem kevésbé érdekes és értékes időt tölthetünk el az egész családdal.

Ilyenkor tavasszal, négy hektárnyi harangvirág borítja be az erdőt, a madárcsicsergéses zegzugos ösvényeken barangolva teljes kikapcsolódásban lehet részünk. A magaslaton csodás panoráma nyílik a látogató szeme elé, a közeli falu, St. Neot képével. Útközben, ha jól figyel az ember, egy-két erdei tündérrel is összetalálkozhat.

Ha a felszíni túránk végére értünk, várnak a barlangok odalent. A földalatti termek egy része a háború alatt fontos funkcióval rendelkezett, most koncert- és rendezvényhelyszínként használatosak. Sőt, mi több, népszerű a házasulandók körében is, előszeretettel tartanak itt esküvői ceremóniákat, hogy a nagy nap még különlegesebb legyen.

 

 (Képek forrása: a képekre kattintva elérhetőek)

Ahol a tündérek laknak Tovább
Villa Cimbrone, Ravello éke

Villa Cimbrone, Ravello éke

A Villa Cimbrone, Ravello városát ékesíti, s nem mellesleg, annak egyik legfontosabb műemléke.

Az első említés a 11. századból való, a név pedig az egykori 8 hektáros terület nevére (Cimbronium) utal.

A 11. században Villa Patrizia névvel büszkélkedhetett az itt felemelt épület, melyet a nemes Acconciajoco család birtokolt. Az idők során lakták Fuscók, Pittik, D'Angiók és Sassók is, majd egy időre a feledés homályába merült a terület. 1904-ben egy angol nemes, Lord Grimthorpe lehelt újra életet a környékbe, felújíttatta a villát és a birtokot Nicola Mansi építész segédletével.

A birtok főbejárata mellett a kolostor áll. A fősétány az ún. Bőség sétánya, Ceres templomán keresztül a Végtelenség teraszáig vezet. Lombos fák és virágágyások övezik, s mellette terül el a Rózsakert is egy igazi római korból fennmaradt kúttal. A híres sétányról lenyűgöző kilátás nyílik a cilentói partszakaszra. A karzatán görög alakokat ábrázoló mellszobrok sorakoznak. Innen lefelé, a Merkúr-kilátót lehet megközelíteni.

1960-as évek végén Marco Vuilleumier kezdeményezésére újabb projekt indult eme történelmi hely megmentésére. Számos szakember közreműködésével helyreállították és felújították a sérült és veszélyes részeket.

A kastély ma hotelként működik (360 fokos nézet itt), bent antik padlóburkolat, freskók, kőkandalló és mediterrán hangulat várja a látogatókat.

(Képek forrása: a képekre kattintva elérhetőek)

Villa Cimbrone, Ravello éke Tovább
Magyar porceláncsodák

Magyar porceláncsodák

Meixner Etelka iparművész lenyűgöző munkáira az Art People Gallery oldala is felfigyelt már. Csak úgy dőltek a pozitív hozzászólások a közönségtől, "lenyűgöző",  "elképesztő", "látványos" és "inspiráló" - írták. Nem véletlen, hisz a herendi porcelángyár tervezőművésze fantasztikus gyönyörűségeket hoz létre.

...úgy véli, nem az alkotót, hanem az alkotást kell, hogy ismerjék, megismerjék, az igazi művészetben az ihlet és a kész mű közé nem állhat az alkotó hiúsága.*

A megszokottól eltérő darabok sorakoznak portfóliójában. Ezek az újszerű felfogásban készült tárgyak, átformálják a porcelánról alkotott képünket. Nagyanyáink giccses gyűjteményére gondolok, amelyektől buzgón próbáltunk megszabadulni. Biztos vagyok benne, hogy Meixner Etelka munkáit bárki szívesen viszontlátná a polcain.

Többek között edény plasztikák, tálaló szettek, parfümtartók kerülnek ki kezei alól, finom, művészi megmunkálással, ízléses színösszeállításokkal.

A művésznő számos kiállításon szerepelt és szerepel, köztéri alkotásokat is publikált már, például a Veszprém Aréna előtti porcelán Életfát.

(Képek forrása: itt és itt, idézet innen)

Magyar porceláncsodák Tovább
Az olasz Versailles: az impozáns Reggia di Caserta

Az olasz Versailles: az impozáns Reggia di Caserta

Lenn, az olasz csizma déli tájain, nem messze Nápolytól terül el a casertai királyi palota gyönyörű épülete, ahogy az olaszok mondják, a Reggia di Caserta.

A palota építésére VIII. Károly adott utasítást, a tervező pedig Luigi Vanvitelli volt. 1752-ben kezdték el a munkálatokat, mely mintegy 30 évig tartott. Időközben Luigi Vanvitelli elhunyt, s fia Carlo vette át munkáját.

Az építkezéshez, a később kialakított park vízellátásához, valamint a környékbeli népesség növekedése miatt vízvezetékre volt szükség.  A Luigi Vanvitelli tervezte vezetéken (Károly-vízvezeték) 1753-ban kezdtek el dolgozni. A 38 km hosszú építmény látványos része a Ponti della Valle elnevezésű völgyhíd, hármas árkádsorral, 529 méter hosszúságban és 95 méter magasan ível. 

1780-ra készültek el a több mint 1000 helyiséggel, 56 lépcsőházzal, 4 belső udvarral, udvari színházzal és kápolnával rendelkező rezidenciával.

A kastélypark három részre oszlik, kialakításában a francia, a német, a holland kertészeti példák meghatározóak voltak. Vízeséssel, kutakkal, angol kerttel látták el, melyek a központi sugárút mentén helyezkednek el. Az öt nagy szökőkutat istenek és mitológiai alakok szobrai díszítik.

1919-ben a királyi rezidenciát, melyet már csak elvétve használtak, III. Viktor Emanuel az olasz népnek adományozta, s múzeumként nyílt meg a nagyközönség előtt. Később Mussolini a Katonai Repülési Akadémiának adta az épületet, amely majd 20 évig működött benne. Főparancsnokságként is funkcionált, majd a háború után, a rekonstrukciós munkálatok befejeztével (1958.), megnyílt a múzeum, így lehetőség van megtekinteni a lakosztályokat, a színházat és a parkot.

A királyi palota, a vízvezeték és a casertai egykori selyemgyár, a San Leucio komplexum 1996 óta a világörökség része.

***

Érdekesség, hogy a Star Wars: Baljós árnyak c. epizódjának, az Angyalok és démonok  és a Mission Impossible III. részének néhány jelenetét itt forgatták.

(Képek forrása: a képekre kattintva elérhetőek)

Az olasz Versailles: az impozáns Reggia di Caserta Tovább